Cold Case nr 4: Boeken van de Franeker Universiteit

Op zoek naar de gestolen boeken van de Franeker UniversiteitCold case ´de gestolen boeken van de Franeker Universiteit
De Universiteit van Franeker werd in 1585 opgericht door de Staten van Friesland. Het was na Leiden de tweede universiteit van de Noordelijke Nederlanden. De bibliotheek bouwde in een halve eeuw een mooie collectie boeken op. Deze collectie boeken werden in die tijd vastgemaakt met kettingen, om diefstal te voorkomen.
Op 18 augustus 1648 ontdekte bibliothecaris Johannes Antonides van der Linden na een kastcontrole dat er maar liefst 122 boeken bleken te ontbreken op een totaal van ruim 800. Er was sprake van diefstal en niet van slordig “lenen”, want achter de lambrisering werden er 56 losgemaakte boekkettingen gevonden. Men ging op zoek en acht boeken werden teruggevonden in de kamer van de student Nicolaus Amama, nota bene de zoon van een toen al overleden hoogleraar. De overige boeken zijn tot op de dag van vandaag nog steeds niet terug gevonden.

 

Op zoek naar de gestolen boeken

Tresoar bezit een grote collectie Franeker Universiteit boeken. Het zou heel mooi zijn als we te weten kunnen komen waar de ontbrekende boeken gebleven zijn. Het is niet dus onze intentie om de ontbrekende boeken aan deze collectie toe te voegen.
Hoe herken je een boek van de Franeker universiteit?
Een boek van de Franeker Universiteit heeft meerdere kenmerken. Meer informatie daarover is hier te vinden. De lijst met ver vermiste boeken is hier te raadplegen.

 

Helpen jullie mee?

De zoektocht naar de boeken begint natuurlijk bij de mensen die geïnteresseerd zijn in deze zaak.
Het spreekt voor zich dat we jullie hulp en kennissenkringen nodig hebben om de zaak ook elders onder de aandacht te brengen.
Hebben jullie tips, suggesties, vragen of antwoorden? Wij horen het graag!

Volg deze case ook op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten